Megemlékezés névadónkról

2014.05.20 15:20

Megemlékezés a névadóról

 

136 éve született kollégiumunk – és egyben a Szent László Gimnázium – első igazgatója, Bayer Róbert. Április első napjaiban rá emlékeztünk. Bensőséges ünnepség keretében, számtalan eredeti dokumentum segítségével idéztük fel alakját, életének fontosabb állomásait, a gimnázium és a diákotthon létrehozásáért vívott küzdelmeit. A különleges relikviákat – melyeket a Bayer-család bocsátott nagylelkűen rendelkezésünkre – immár mindenki megcsodálhatja az épület főbejáratával szemben elhelyezett kiállítószekrényben. Láthatjuk többek között Bayer Róbert gimnáziumi bizonyítványát, egyetemi leckekönyvét, tanári oklevelét, családi fényképeket, s két, kézírását őrző képeslapot is. Ugyancsak kiállításra került egy Bayer-családfa is, mely kollégistánk, Urbán Dóra keze munkáját dicséri.

Az ünnepség után került sor a Fele sem igaz! című vidám vetélkedőre.

A hagyományos kvízjátékoktól eltérően itt nem a – minden forduló után feleződő – csapatok, hanem három tanár adott frappáns (vagy csak annak tűnő) feleletet, a diákoknak pedig azt kellett eldönteniük, hogy a hallott válasz eléggé hihető-e, avagy csupán ügyes füllentés. A játék során igen érdekes dolgokat tanulhattunk: megtudtuk például, hogy Mátyás királyunk a feleségétől, Beatrixtól tanult meg sakkozni, vagy hogy miért terjedt el a magas sarkú cipő divatja. 

 

 

 

A szellemi torna után tényleges testmozgásra adott lehetőséget sportversenyek egész sora: tollaslabda, pingpong és focibajnokság is szerepelt a programok között. A legkiválóbbak természetesen jutalomban részesültek, de úgy gondolom mindenki, aki bármelyik programon részt vett, jól érezte magát, hiszen tudjuk: játszani jó!
Eredmények, helyezettek:

Fele sem igaz!  I. Kovács Gergely

                       II. Tamók Balázs

                       III. Urbán Dóra – Tóth Alex

Tollaslabda       I. Tóth Adrienn

                       II. Szabó Renáta

Pingpong          I. Üveges Krisztián

                       II. Kiss Roland

                       III. Balázsi István

Labdarúgás   Üveges Krisztián, Horváth Loránd, Sallai Máté, Kiss Roland, Gyenge Zoltán

 

Takács Éva